ESG i børsnoterede selskaber
Julen minder os om at se ud over egen næsetip. I dagens julekalenderlåge sætter vi derfor fokus på virksomheders samfundsansvar.
Udviklingen inden for bæredygtighed er accelereret med en enorm hast de seneste år. Hvor man for få år siden talte om menneskerettigheder, bæredygtighed og CSR, taler man i dag mere om environmental, social, governance (ESG) eller slet og ret bare ”ordentlighed”. Samtidig er antallet af retningslinjer og vejledninger til virksomheder og finansielle institutioner eksploderet, så det er ikke en let opgave at bevare overblikket.
De største danske virksomheder har gennem en årrække været forpligtede til at forholde sig til samfundsansvar. Det følger af Årsregnskabslovens § 99 a, at de største virksomheder har pligt at supplere ledelsesberetningen med en ikke-finansiel redegørelse for samfundsansvar. Kravene til indholdet af redegørelsen er hen over årene blevet forøget og præciseret, siden pligten blev indført i 2008.
Redegørelsen om samfundsansvaret skal blandt andet indeholde oplysninger om miljøforhold, herunder virksomhedens arbejde med at reducere klimapåvirkningen ved virksomhedens aktivitet, sociale forhold, personaleforhold og forhold vedrørende respekt for menneskerettigheder, bekæmpelse af korruption og bestikkelse.
De øgede krav til virksomheders samfundsansvar kommer ligeledes i stigende grad fra investorer, hvor investorer i dag tiltagende forventer, at virksomheder forholder sig til ESG og arbejder aktivt med FNs Verdensmål (SDGerne). Flere og flere virksomheder bevæger sig derfor væk fra ren risikostyring og det compliance-baserede og mod en mere strategisk tilgang til forretningen, hvor virksomhederne ønsker at tydeliggøre deres indsats over for investorer.
I maj 2019 publicerede NASDAQ en opdateret ESG-vejledning for selskaber, som er optaget til handel på de nordiske børser. Vejledningen er en opdateret version af den tidligere udgave fra 2017. ESG-rapporteringer er ikke et formelt noteringskrav for selskaber, men Nasdaq opfordrer selskaber til at rapportere derom. Ved brug af vejledningen muliggøres blandt andet en sammenligningen af virksomhedernes CO2-udledninger, energiforbrug, sygefravær og andre forhold på tværs af brancher og sektorer.
Klik her for at se vejledningen.
Vil du vide læse mere om DLA Pipers arbejde med samfundsansvar inden for M&A-transaktioner? Så læs med her.
Mangler din virksomhed overblik over de mange retningslinjer over samfundsansvar, eller er I bare interesserede i at høre mere om, hvad der er relevant for jer, at I velkommen til at kontakte os.