Cannabis kan blive et væksteventyr, men kræver fokus på reglerne

news
07 Sep 2020
Faglig nyhed

Efterspørgslen på medicinsk cannabis er stigende, og mange forventer, at markedet vil eksplodere i de kommende år. På globalt plan er DLA Piper den førende rådgiver på området, og Danmark er et af fokusområderne, fordi vi i disse år har en lempelig forsøgsordning og allerede har flere virksomheder med cannabisproduktion.

Medicinsk cannabis er et nyt forretningsområde, der er fyldt med vækstvirksomheder og forventninger til voldsomme
vækstrater.

”Vi tror på, at det her kan komme til at eksplodere i vækst,” siger Jacob Borum, Senior Advokat hos DLA Piper. Der er dog et ’men’. Det er samtidig et område, der juridisk er meget svært at navigere i. ”Området er meget reguleret. Derfor kræver det i særlig grad opmærksomhed på regler og lovgivning, inden man kaster sig ud det,” siger Jacob Borum.

Danmark har forsøgsordning

Siden januar 2018 har Danmark haft en forsøgsordning, der giver mulighed for, at læger kan udskrive medicinsk cannabis i særlige tilfælde. Samtidig bliver der stillet færre krav til evidens end i  medicinalbranchen. Den danske forsøgsordning har placeret medicinsk cannabis i et regulativt grænseland mellem
euforiserende stoffer og almindelig håndkøbsmedicin. Normalt er medicin igennem en årelang godkendelses- og testproces, men det er medicinsk cannabis undtaget fra frem til 2022.

Cannabisprodukter skal stadig godkendes af myndighederne, men de er væsentligt nemmere at få på markedet end traditionel medicin. Det har skabt nye muligheder, og der er samtidig åbnet for, at danske læger kan udskrive cannabisprodukter. ”Derfor er der særligt i disse år stort fokus og mange muligheder på området. Både for  virksomheder og investorer,” siger Ulrik Bangsbo Hansen. Han er partner i DLA Piper og beskæftiger sig med Life Sciences, herunder det spirende cannabismarked.

Medicinsk cannabis har et særligt potentiale som smertelindring og ved søvnproblemer og kan i nogle tilfælde afløse medikamenter som morfin og lignende ved smerter i forbindelse med kræft og mavetarmsygdomme.  Skleroseforeningen har også officielt meddelt, at de gerne ser, at danske læger er mere villige til at udskrive medicinsk cannabis til smertelindring. Forventningen er, at de nuværende produkter kun er begyndelsen på udviklingen, og at brugen vil eskalere i de kommende år.

I en rapport udarbejdet af COWI anslår ingeniørvirksomheden, at det samlede marked i Europa kan vokse fra EUR 286 mio. i 2018 til EUR 7,2 mia. i 2023. En vækst på 2.500 % på bare fem år. Novo Nordisks datterselskab, ingeniørvirksomheden NNE, har også kastet sig over den boomende industri for medicinsk cannabis.

I januar 2020 stod de bag et Cannabis Investor Summit sammen med Invest in Odense og Invest in Denmark med DLA Piper som partner. Her var der 186 deltagere i form af repræsentanter fra den nye industri samt interesserede
investorer og partnere. 

Juridiske udfordringer

Men området har stor kompleksitet i regler. På hvert trin i forsyningskæden er der virksomheder, der er nødt til at sikre sig, at de har de nødvendige certifikater, licenser og godkendelser. Det gælder alt fra dyrkning til fremstilling, distribution, markedsføring og salg. DLA Pipers kontorer i flere end 40 lande giver en unik adgang til viden om relevante fonde, mulige investorer, specifik national regulering og internationale regler på et komplekst område. ”Det er ekstra vigtigt at overholde reglerne på dette område. For hvis man overtræder lovgivningen, kan der være  voldsomme konsekvenser. Reglerne grænser op til loven om euforiserende stoffer, der som bekendt har meget markante straffe,” siger Ulrik Bangsbo Hansen, der blandt andet har rådgivet om etablering af et af de første joint ventures på området i Danmark. Ligesom han har rådgivet danske avlere og internationale aktører på markedet for medicinsk cannabis.

Investorer skal være særligt opmærksomme ”Der foreligger en stor chance for Danmark, for vi er meget langt fremme blandt de europæiske lande,” siger Jan Snogdal, der er partner i DLA Piper og primært beskæftiger sig med cannabisområdet fra en investorvinkel. Han mener blandt andet, at medicinsk cannabis set ud fra et forretningsmæssigt perspektiv er interessant, fordi Danmark har gode forudsætninger for at få skabt stærke virksomheder. Området er særligt interessant, fordi det er nyt, og gængse analyser og regnemodeller kan ikke  bruges.

”Når vi rådgiver, kræver det mere end traditionel viden og sædvanlige metoder. Der etableres nye virksomheder, og der eksisterer ikke standarder endnu,” siger han. Hvis man vil investere i dette område, skal man dog gøre sig klart, at afkastpotentialet på den ene side kan være stort, men at der på den anden side også er en stor risiko. En af de risici er, at forsøgsordningen ikke overgår til en permanent lovliggørelse.

”Det er dog svært at forestille sig, at forsøgsordningen ikke ændres til en lovliggørelse, der giver de etablerede virksomheder et godt fundament. Der ligger så meget potentiale i det her område, og jeg kender ikke til nogen lande med forsøgsordninger, som er endt i nedlukning,” siger Jan Snogdal.

Erfaring på området Jan Snogdal har i løbet af de senere år været i dialog med DLA Piper kolleger i blandt andet Canada, der har arbejdet med området siden 2001, hvor medicinsk cannabis blev godkendt i Canada. Derfor kan han, og de andre danske rådgivere hos DLA Piper, trække på 20 års erfaring. Den internationale vinkel er også særlig relevant, fordi mange af de nye virksomheder starter i Danmark, men har internationalt potentiale og perspektiv, også når det handler om at tiltrække investorer.

”Det er nemmere at række ud til os via vores globale netværk,” siger Jan Snogdal. Med 95 kontorer i flere end 40 lande er DLA Piper strategisk placeret i det meste af verden og kan effektivt rådgive og repræsentere investorer, licenserede producenter og forhandlere, laboratorier, farmaceutiske virksomheder, tjenesteudbydere, nystartede
virksomheder og etablerede virksomheder om et komplet sortiment af juridiske spørgsmål vedrørende cannabisindustrien.