Sporskifte i sager om fri bil beskatning
Hvis arbejdsgiveren stiller en bil til rådighed, som den ansatte kan bruge privat, er der som hovedregel tale om et skattepligtigt personalegode i form af fri bil.
Den skattemæssige værdi af fri firmabil sættes til en procentdel af bilens værdi, det såkaldte beregningsgrundlag.
Skattestyrelsen har på baggrund af bl.a. SKM2019.338.ØLR været af den opfattelse, at nyvognsprisen, dvs. beregningsgrundlaget for beskatning af værdi af fri bil skulle opgøres på baggrund af bilens pris i handel og vandel dvs. den pris en bil normalt har kunnet købes til af hr. og fru Danmark hos en forhandler og ikke leasingselskabets faktiske indkøbspris eller faktura prisen.
Skattestyrelsen har revurderet sin opfattelse og er nu enig i, at Skattestyrelsen ikke har været berettiget til i en række sager at tilsidesætte leasingselskabets dokumenterede faktura pris som beregningsgrundlag for leasingtagers beskatning af fri bil, med mindre bilen er indregistreret til en pris lavere end mindstebeskatningsprisen.
Såvel Skattestyrelsen og Landsskatteretten har allerede truffet en række afgørelser, der nu må forventes at skulle tages op til fornyet overvejelse. Eventuelle sager, herunder klagesager der allerede er afsluttet må derfor forventes at kunne genoptages inden længe.
Reglerne om beskatning af fri bil blev ændret pr. 1. februar 2020 således at beregningsgrundlaget i de tilfælde, hvor der sker en genberegning tillige foretages en tilsvarende regulering af beskatningsgrundlaget. Skattestyrelsens revurdering af praksis vil derfor udelukkende få betydning for de afgørelser der er truffet vedrørende fri beskatning af en leasingbil forud for 1. februar 2020.
Har du spørgmål, er du velkommen til at kontakte os.