Nyt fra IP & Markedsføring, marts 2023

news
02 Mar 2023
Category
Faglig nyhed

DLA Pipers erfarne team inden for IP- og markedsføringsret giver dig et overblik over de mest interessante nyheder i marts 2023 indenfor IPR, markedsføringsret og e-handel.

I denne artikel får du overblik over følgende:
•    Nyt om implementering af DSM-direktivet
•    Dom om forveksling af varemærkerne ”3” og ”3MAX”
•    Pas på scams fra påståede varemærkerådgivere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du vil holde dig opdateret på, hvad der sker inden for IP og markedsføringsret.

Status for implementeringen af DSM-Direktivet i Danmark  

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/790 (DSM-Direktivet) har til formål at sikre en mere ensartet beskyttelse af ophavsrettigheder på det digitale marked i EU.  
DSM-direktivet skulle i sin helhed være implementeret i dansk ret den 7. juni 2021. 
På grund af COVID-19 besluttede Kulturministeriet at implementeringen af direktivet skulle deles op i to dele. 

I den første del af implementeringen, blev to bestemmelser fra direktivet vedr. onlineindholdsdelingstjenesters ansvar og rettigheder tilknyttet pressepublikationer implementeret i ophavsretsloven. De to bestemmelser trådte i kraft den 7. juni 2021.

De resterende bestemmelser fra direktivet, som endnu ikke er implementeret i dansk ret, omhandler bl.a. en ny regel om aftalejustering for at sikre ophavsmænd og udøvende kunstnere et passende vederlag for udnyttelsen af deres værker. Bestemmelsen kan medføre nye muligheder for rettighedshavere eller betydelige konsekvenser for f.eks. forlag og producenter, hvis det oprindelig aftalte vederlag ikke er proportionalt med de indtægter, som forlaget eller producenten har haft i forbindelse med udnyttelsen af ophavsmandens værk.  

Disse bestemmelser er endnu ikke blevet implementeret i dansk ret. 

Danmark har derfor overskredet implementeringsfristen. Overskridelsen af fristen betyder, at EU-Kommissionen nu agter at indbringe Danmark for EU-Domstolen.

Logo for tv-kanal krænkede ikke kendt teleselskabs logo

Sø- og Handelsretten afsagde den 14. februar 2023 dom i sagen BS-26141/2021-SHR, som omhandlede berettigelsen af en dansk varemærkeregistrering af varemærket 3MAX i en grafisk udformning. 

Palmerston Limited, der er koncernforbundet med teleselskabet ” 3 Danmark”, havde sagsøgt Ankenævnet for Patenter og Varemærker, der havde tilladt registrering af Nordic Entertainment Group’s figurmærke 3 MAX for en tv-kanal. 

Palmerston påstod, at der var risiko for forveksling med deres varemærke 3 (i en figurlig udformning), da 3 MAX logoet ville henlede tankerne på 3. Den orange baggrund i ”3 MAX” logo , som lignede Palmerston’s orange farve, øgede denne risiko. 

Retten fandt dog, at da Palmerstons varemærke 3 hovedsageligt består af et grundtal, nyder varemærket en ganske snæver beskyttelse. 

Da varemærkerne i øvrigt designmæssigt adskilte sig væsentligt fra hinanden, og da ordet  MAX indgik i Nordic Entertainment Groups varemærke, og da de afbildede 3-taller ikke var ens, fandt retten, at der efter en helhedsvurdering ikke var risiko for forveksling mellem varemærkerne. Derfor skulle registreringen af 3MAX opretholdes. 

Vær på vagt - ny aktør på markedet for varemærke-scams

Både den danske og den europæiske varemærkemyndighed advarer løbende mod henvendelser fra nogen, der udgiver sig for at være en varemærkemyndighed, et varemærkeregister eller lignende, og som forsøger at sælge helt overflødige eller ikkeeksisterende serviceydelser til virksomheder. Henvendelserne fremstår ofte overbevisende ved det første indtryk, men opfordrer typisk til, at man som virksomhed skal foretage sig noget, betale en faktura, indgive en ansøgning eller en indsigelse omgående for at undgå retstab.

De sidste 14 dage er vi blevet kontaktet af en række danske virksomheder, som har modtager dansksprogede henvendelser fra en ny aktør i dette marked. Henvendelserne fremstår umiddelbart professionelle og troværdige. Et nærmere eftersyn viser dog, at der ikke står en seriøs virksomhed bag. Hvis man som virksomhed modtager uopfordrede henvendelser af denne type, og man er det mindste i tvivl om afsenderen, så kontakt os gerne, eller kig evt. på EUIPO’s opdaterede liste over scam-henvendelser her: Vildledende fakturaer (europa.eu).