Folketinget vedtager danske Brexit-love

news
22 Mar 2019
Category
Faglig nyhed

Ny skæringsdato: Torsdag den 21. marts 2019 nåede de 27 EU-medlemsstater til enighed om en kort udsættelse af Brexit. Det britiske parlament skal nu senest i næste uge vedtage den udtrædelsesaftale, EU har indgået med den britiske regering. Aftalen er to gange tidligere blevet stemt ned af britiske parlament. Hvis aftalen vedtages, udskydes skæringsdatoen til den 22. maj 2019. Hvis aftalen ikke vedtages denne gang, vil Storbritannien udtræde den 12. april 2019. Der er derfor stadig en væsentlig risiko for, at Storbritannien forlader EU uden en aftale med de andre EU-medlemslande. Dette omtales som et hårdt brexit, "hard brexit" eller "no-deal scenario". 

Danmark forbereder sig på et hårdt Brexit

EU's medlemsstater forbereder Brexit i det tilfælde, at Storbritannien udtræder af EU uden en aftale. I Danmark vedtog Folketinget den 19. marts to nye love, der skal videreføre en række rettigheder for britiske borgere i Danmark, hvis Storbritannien udtræder af EU uden en aftale. 

  • Lov nr. 166 om videreførelse af visse rettigheder i forbindelse med Det Forenede Kongeriges udtræden af Den Europæiske Union uden en aftale (L166).
  • Lov nr. 167 om midlertidig videreførelse af rettigheder efter lov om kommunale og regionale valg og lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet i forbindelse med Det Forenede Kongeriges udtræden af Den Europæiske Union (L167).

Formået med lovene er at afværge de konsekvenser, det vil have for borgere både i Danmark og i Storbritannien, hvis briterne forlader EU uden en aftale. Herved bevares foreløbig de fleste af de rettigheder, som britiske borgere har i medfør af EU-retten i dag. Det omfatter bl.a. retten til ophold og arbejde, retten til at stemme til lokalvalg og Europa-Parlamentsvalg, retten til familiesammenføring og retten til at modtage sociale ydelser. Derudover videreføres bl.a. adgang til uddannelse, sundhedsydelser og anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer for briter i Danmark. Danske borgere bosat i Storbritannien, som har optjent ret til at modtage dansk pension, vil fortsat kunne modtage denne ydelse. Muligheden for at eksportere andre ydelser end førtidspension, folkepension, flexydelse og efterløn bortfalder. Lovene gælder ikke for Grønland og Færøerne.