Nye muligheder for tildeling af medarbejderaktier med lempelig beskatning i mindre, nystartede virksomheder

news
08 Mar 2021
Faglig nyhed

Den nye medarbejderaktieordning er nu godkendt af EU-kommissionen og vedtaget i Danmark. Fra 1. januar 2021, har mindre, nystartede virksomheder derfor i væsentligt større omfang end tidligere mulighed for at tildele sine ansatte medarbejderaktier efter ligningslovens § 7P, der medfører en række skattemæssige fordele.

Mulighederne for tildeling af medarbejderaktier

Det har længe været muligt at tildele sine medarbejdere såkaldte medarbejderaktier som en del af aflønningen af den pågældende medarbejder.

For arbejdsgiveren har ordningen den primære fordel, at medarbejderne vil være motiveret til at arbejde for, at virksomhedens aktier/anparter skal stige i værdi. Derudover kan ordningen indebære en likviditetsmæssig lønbesparelse, såfremt virksomheden i forvejen er i besiddelse af (egne) aktier, som kan anvendes som medarbejderaktier, eller tildelingen sker ved udstedelse af tegningsrettigheder (warrants).

I 2016 genindførte man ved ligningslovens § 7P en særregel, der skulle gøre det mere gunstigt for medarbejderen at lade sig aflønne i aktier/anparter, herunder købe- eller tegningsretter til aktier/anparter.

Reglen i ligningslovens § 7 P medfører, at medarbejderen ikke beskattes af medarbejderaktierne som lønindkomst, men derimod som aktieindkomst, hvor skatteprocenten pt. udgør 27 % for de første kr. 56.500 (kr. 113.000 hvis man kan udnytte en ægtefælles bundfradrag) og 42 % for indkomst over dette beløb (2021). Aktieindkomst har således en lavere beskatning sammenlignet med lønindkomst, som beskattes med op til 56 %, når arbejdsmarkedsbidraget inddrages. Foruden en lavere skatteprocent medfører reglen, at medarbejderen først beskattes ved afståelsen af aktierne/anparterne.

Ordningen har dog hidtil været begrænset således, at en medarbejder alene kunne tildeles medarbejderaktier med en værdi svarende til 10 % af medarbejderens årsløn, eller 20 % af medarbejderens årsløn såfremt ordningen står åben på lige vilkår for mindst 80 % af selskabets medarbejdere.

I januar 2019 vedtog folketinget en ændringslov, som blandt andet skulle sikre bedre vilkår for tildeling af medarbejderaktier, herunder købe- eller tegningsretter til sådanne aktier/anparter, i nye, mindre virksomheder. Reglerne indeholdte imidlertid elementer af indirekte statsstøtte, hvorfor ordningen ikke kunne træde i kraft, før EU-kommissionen havde godkendt ordningen.

Den 7. oktober 2020 godkendte EU-kommissionen ordningen under forudsætning af, at der blev foretaget en række ændringer i den nye ordning. På den baggrund blev der den 21. december 2020 vedtaget en ny og revideret ordning for medarbejderaktier, som giver mulighed for, at mindre og nystartede virksomhed tildeler deres medarbejdere aktier/anparter, herunder købe- eller tegningsretter, med en værdi til og med 50 % af medarbejderens årsløn.

Kriterierne i den nye ordning

Den nye ordning medfører, at der i visse mindre, nystartede virksomheder kan tildeles til og med 50 % af en medarbejders årsløn som medarbejderaktier, herunder købe- eller tegningsrettigheder mv. Det er årslønnen på tildelingstidspunktet, der tages udgangspunkt i.

Kriterierne for, hvornår en virksomhed anses som en mindre, nystartet virksomhed er følgende:

  • Selskabet har på tidspunktet for indgåelsen af aftalen om tildeling af medarbejderaktier ikke haft mere end 50 ansatte, som opgjort ved de to seneste årsregnskaber.
  • Selskabets nettoomsætning eller balancesum har ikke oversteget kr. 15 mio. i et af de to seneste årsregnskaber
  • Selskabet har været aktivt på et marked i mindre end 5 år forud for kalenderåret, hvor aftalen om tildeling af medarbejderaktier indgås. Aktivitetsperioden regnes fra tidspunktet fra selskabets første kommercielle salg.
  • Selskabet skal være et aktivt driftsselskab på aftaletidspunktet, hvilket blandt andet udelukker selskaber, der alene udøver passiv kapitalanbringelse.
  • Selskabet må ikke være kriseramt, hvilket i grove træk vil sige, at selskabet står overfor en konkurs eller har tabt egenkapitalen (dog undtaget nyere SMV-selskaber).

Derudover har EU-kommissionen fastsat en række yderligere betingelser, som nu er indarbejdet i loven:

  • Selskabet må ikke være i restance med tilbagebetaling af ulovlig statsstøtte.
  • Ordningen må ikke anvendes af ansatte, der på aftaletidspunktet, ejer mere end 25 % af selskabskapitalen, eller som råder over mere end 50 % af stemmerettighederne i selskabet.
  • Selskabet må ikke være børsnoteret eller på anden måde handles på et reguleret marked.
  • Såfremt omfanget af ordningen vedrørende selskabet overstiger EUR 500.000 skal der ske indberetning til skattemyndighederne som statsstøtte.

Endeligt gælder de almindelige §7P-betingelser for tildeling af medarbejderaktier, herunder navnlig

  • Vederlaget skal ydes af det selskab, hvori medarbejderen er ansat eller af et koncernforbundet selskab, f.eks. et moderselskab.
  • Aftalen skal give en ret for enten medarbejderen eller selskabet til at erhverve henholdsvis levere medarbejderaktier, herunder købe- og tegningsrettigheder.
  • Der må ikke være tale om aktier/anparter i en særlig aktieklasse.
  • Aftalen skal henvise til reglerne i ligningslovens § 7P.
  • Tegningsrettigheder må ikke overdrages (ej heller til helejet holdingselskab).

Vi har tidligere udgivet publikationen ”Incitamentsordninger”, der giver et samlet overblik over de mest anvendte ordninger for tildeling af medarbejderaktier, herunder købe- og tegningsretter. Publikationen omtaler blandt andet de almindelige betingelser efter ligningslovens § 7P og kan læses her.

Rigtig mange start-ups vil umiddelbart overholde kravene i ligningslovens § 7P og vil således have mulighed for at ansætte de første medarbejdere på vilkår, hvor indtil halvdelen af lønnen udbetales som medarbejderaktier, herunder købe- eller tegningsretter. Udover at virksomheden ikke skal udbetale lønnen kontant, vil medarbejderen få et øget incitament til at vækste virksomheden sammen med stiftere og ejere.

Ændringerne i ligningslovens § 7P trådte i kraft pr. 1. januar 2021, og kan således allerede anvendes.