Nyt fra udbudsret

news
22 Dec 2022
Faglig nyhed

Når vi om kort tid byder 2023 velkommen, indtræder der for ordregivere en forpligtelse til at indhente en vejledende udtalelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen forud for ordregivers egen vurdering af tilbudsgivers pålidelighed i forbindelse med self-cleaning.

Nedenfor kan du bl.a. læse om Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens nye enhed ”Enheden for Vurdering af Pålidelighed”.

Obligatorisk, vejledende udtalelse om pålidelighed forud for ordregivers vurdering af self-cleaning

Fra årsskiftet bliver det obligatorisk for ordregivere at indhente en vejledende udtalelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen inden ordregiver træffer sin egen vurdering af en tilbudsgivers self-cleaning.

21. december 2022 har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen langt om længe offentliggjort nyt fra den nye enhed “Enhed for Vurdering af Pålidelighed” i form af en kort guide til ordregivere med tilhørende skabelon og en kort guide til tilbudsgivere ligeledes med tilhørende skabelon.

Skabelonen til ordregivere oplister på 3 sider de oplysninger, som ordregiver bør sende til Enheden for Vurdering af Pålidelighed. Det er frivilligt at anvende skabelonen, hvis formål er at sikre, at de nødvendige oplysninger tilgår styrelsen og bidrage til at nedbringe sagsbehandlingstiden.

Styrelsen oplyser, at der til januar kommer en egentlig vejledning.

Der er fortsat (for) mange ubesvarede spørgsmål og usikkerheder i forhold til den praktiske gennemførelse af forpligtelsen – ikke mindst hvor lang sagsbehandlingstiden kommer til at være. Det kommer til at få en stor praktisk betydning.

Styrelsens guide til ordregivere findes her: guide-til-indhentning-af-vejledende-udtalelse.pdf (kfst.dk)

Skabelonen findes her: skabelon-til-indhentning-af-vejledende-udtalelse.docx (live.com)

Styrelsens guide til virksomheder findes her: guide-til-dokumentation-af-paalidelighed.pdf (kfst.dk)

Styrelsens skabelon til virksomheder findes her: skabelon-til-dokumentation-af-paalidelighed.docx (live.com)

Vejledning om grønne indkøb

Offentlige indkøb som værktøj i den grønne omstilling fylder i stigende grad og med god grund.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udgav i efteråret en ny vejledning, der har til formål at hjælpe offentlige indkøbere med at foretage grønne indkøb i overensstemmelse med udbudsreglerne. Vejledningen omhandler indkøb i henhold til udbudslovens afsnit II.

Vejledningen indeholder en gennemgang af reglerne for at inddrage grønne hensyn i udbudsprocessen suppleret med relevante praktiske eksempler fra gennemførte udbud.

Vejledningens opbygning følger faserne i de offentlige udbudsprocesser. I hvert kapitel bliver det beskrevet, hvordan grønne hensyn kan varetages i den konkrete fase i udbudsprocessen.

Vejledningen tager fat på et emne, der i øjeblikket er på alles læber, nemlig den grønne omstilling. Vi oplever et stadigt tiltagende ønske om at være konkurrencedygtige på den grønne omstilling – både fra ordregivers og tilbudsgivers side. Vejledningen er derfor et kærkomment redskab hertil.

Mange indkøbere gør allerede flittigt brug af udbudsreglernes muligheder for at købe grønt ind. For mange ordregivere vil vejledningen være et praktisk værktøj til at inddrage grønne hensyn – eller i hvert fald til at få det grønne på dagsordenen.

Det er essentielt at have kendskab til udbudsreglernes muligheder for at gøre indkøbet ”grønnere”. Men efter vores opfattelse ligger ”pointene” allerede i afdækningen og forberedelsen af udbuddet.

Ikke mindst ved grønne indkøb er markedsafdækningen centralt for at skrue det bæredygtige udbud optimalt sammen, således at ordregiver får mest ”grønt” for pengene.

Du kan læse vejledningen her.

Vær også opmærksom på de nye klimakrav til nybyggeri i bygningsreglementet (BR18), der træder i kraft 1. januar 2023. Det kan du læse mere om her Ændringer til klimakrav ved nybyggeri | DLA Piper.

Fri adgang til omfattende database om danske EU-udbud

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har siden 2017 indsamlet detaljeret information om danske EU-udbud til brug for deres nye database, som nu er gjort offentligt tilgængelig.

Virksomheder vil fremadrettet kunne bruge databasen til bl.a. at få et bedre overblik over hvilke danske udbud, der kan være interessante at byde på.

For ordregivere kan datamængden bruges til at gennemføre kvalificerede analyser og lettere finde frem til og søge inspiration i lignende udbud, som andre offentlige myndigheder har gennemført.

Databasen bygger på udbudsdokumenter ordregivere, særligt udbudsbekendtgørelser og bekendtgørelser om kontraktindgåelse.

Offentlige myndigheder og virksomheder har i forvejen mulighed for at fremsøge udbud i Tenders Electronic Daily (TED) databasen, men den nyligt offentliggjorte sammenstilling af danske EU-udbud kan bl.a. bidrage til at lette gennemførelsen af datadrevne analyser og udarbejdelse af statistik. Derfor har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen også kvalitetssikret den indsamlede data ved at korrigere åbenlyse fejl samt gjort data mere brugbar til søgning.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opdaterer databasen én gang årligt med data fra nye danske EU-udbud.

Webinar om udbudsåret 2022 og et kig i krystalkuglen

DLA Piper inviterer til webinar for alle interesserede med et tilbageblik på highlights fra udbudsåret 2022 og et kig i krystalkuglen på, hvad 2023 mon kommer til at bringe.

Webinaret finder sted torsdag d. 12. januar kl. 9-10. Tilmeld dig webinaret her.

Oplægsholder: Advokat og partner Mikala Berg Dueholm