EU’s seneste forslag til løsning af energikrisen

news
06 Jan 2023
Faglig nyhed

EU vil udfase afhængigheden af russiske fossile brændstoffer ved at fremskynde udbredelsen af vedvarende energi. Her kan du læse mere om EU-Rådets nødforordning fra december 2022.

Siden efteråret 2021 har vi set stigende energipriser. Derfor har EU vurderet, at der er behov for at øge energieffektiviteten og fremskynde udbredelsen af vedvarende energi i EU med det formål at udfase EU's afhængighed af russiske fossile brændstoffer. Af den grund har EU-Rådet den 22. december 2022 også vedtaget en nødforordning om en ramme for fremskyndelse af udbredelsen af vedvarende energi.

Forordning om en ramme for fremskyndelse af udbredelsen af vedvarende energi

Ikrafttræden

Den 22. december 2022 vedtog EU-Rådet denne forordning.  Forordningen trådte i kraft den 29. december 2022, og gælder både for nye og igangværende tilladelsesprocesser, forudsat at det fører til forkortet sagsbehandlingstid.

Forordningen er gyldig i 18 måneder fra dens ikrafttræden, men med mulighed for at forlænge gyldigheden af forordningen, såfremt det findes nødvendigt. Evalueringen af forordningen, der kan danne grundlag for en forlængelse af forordningens gyldighed, skal senest være foretaget af EU-Kommissionen den 31. december 2023.

Du kan læse nødforordningen her.

Natur- og artsbeskyttelse

Først og fremmest indfører nødforordningen om fremskyndelse af udbredelsen af vedvarende energi en formodningsregel. Denne formodningsregel indebærer, at vedvarende energiprojekter skal formodes at være af ”væsentlig samfundsinteresse” og derfor kan veje tungere end andre hensyn i habitatdirektivet, vandrammedirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet, når visse betingelser er opfyldt.

EU har således med reglerne – for en tid – løsnet lidt på et ellers restriktivt krav til natur- og artsbeskyttelse.

Fremskyndelse af tilladelsesproceduren

Forordningen indfører en forenkling og fremskyndelse af tilladelsesproceduren for henholdsvis:

  • Installation af solenergiudstyr
  • Repowering af kraftværker til vedvarende energi
  • Projekter om vedvarende energi og for tilhørende netinfrastruktur, der er nødvendig for at integrere vedvarende energi i systemet og
  • Installation af varmepumper.

Tilladelsesprocessen på projekttyper

  • Installation af solenergiudstyr og samplacerede energilagringsaktiver, herunder bygningsintegrerede solenergianlæg, i eksempelvis eksisterende eller fremtidige bygninger
     
    • Tilladelsesprocessens varighed:
      Højst tre måneder.
       
    • Miljøvurdering i tilladelsesprocessen:
      Installationer af solenergiudstyr fritages for kravet om VVM-screening og miljøkonsekvensvurdering.
       
  • Installation af solenergiudstyr med en kapacitet på maksimalt 50 kW
    ​​​​
    • Tilladelsesprocessens varighed:
      Højst én måned. Hvis der ikke er modtaget svar på ansøgningen, inden for en måned, kan tilladelsen til installationen anses som udstedt.
       
    • Miljøvurdering i tilladelsesprocessen:
      Installationer af solenergiudstyr fritages for kravet om VVM-screening og miljøkonsekvensvurdering.
  • Repowering (levetidsforlængelse)
     
    • Tilladelsesprocessens varighed:
      Generel frist på højst seks måneder.

      For repowering af kraftværker til vedvarende energi, som maksimalt medfører en kapacitetsudvidelse på 15 %, må nettilslutning som udgangspunkt højst tage tre måneder.
       
    • Miljøvurdering i tilladelsesprocessen:
      Repowering af solenergianlæg kan fritages for miljøkonsekvensscreening og miljøkonsekvensvurdering, hvis anlægget ikke kræver ekstra plads og er i overensstemmelse med de gældende miljømæssige afbødningsforanstaltninger, der er fastsat for det oprindelige anlæg.

      ​Miljøkonsekvensscreening eller miljøkonsekvensvurdering af repowering af kraftværker begrænses til potentielle ændringer som følge af repoweringprojektet sammenholdt med det oprindelige projekt.
      ​​​​​​​
  • Projekter om vedvarende energi samt energilagringsprojekter og elnetprojekter​​​​​​​​​​​​​​
    ​​​​​​​
    • Tilladelsesprocessens varighed:​​​​​​​
      Projekter skal fremskyndes, men ingen specifik frist.
       
    • Miljøvurdering i tilladelsesprocessen:
      Medlemsstaterne i visse tilfælde kan undtage projekter fra at skulle overholde reglerne om miljøkonsekvensvurderinger, artsbeskyttelse mv. Dette forudsætter dog, at projektet placeres i et særligt område for vedvarende energi, som har været underlagt en statslig strategisk miljøvurdering, og at man på anden måde kan sikre natur- og artsbeskyttelsen, eksempelvis ved beskyttelsesforanstaltninger eller økonomisk kompensation
       
  • Installation af jordvarmepumper
     
    • Tilladelsesprocessens varighed:​​​​​​​
      Højst tre måneder.
       
  • Installation af varmepumper med elektrisk kapacitet på under 50 MW
    ​​​​​​​
    • ​​​​​​​Tilladelsesprocessens varighed:​​​​​​​
      Højst én måned.

I de ovennævnte tidsfrister medregnes ikke 1) perioden, hvor anlæggene, de tilhørende nettilslutninger og den fornødne netinfrastruktur bliver opført eller er under repowering, samt 2) perioden, der bruges til de administrative faser, som anses som nødvendige for at kunne foretage de betydelige opgraderinger af nettet, der er påkrævet, for at netstabilitet, -pålidelighed og -sikkerhed bliver sikret.

Yderligere forordninger inden for energiområdet

EU har i efteråret 2022 iværksat en række nødforordninger og indgreb, som følge af den energi- og sikkerhedspolitiske situation i Europa, eksempelvis:

  • Forordning om et nødindgreb for at imødegå høje energipriser. Forordningen indebærer bl.a. et prisloft for el og solidaritetsbidrag for fossile brændstoffer. Der er ikke vedtaget dansk lovgivning til gennemførelse af forordningen. Forordningen er gældende fra 1. december 2022 til 31. december 2023. Forordningen kan findes her.
     
  • Forordning om styrkelse af solidariteten gennem bedre koordinering af indkøb af gas, udveksling af gas på tværs af grænserne og pålidelige prisbenchmarks. Formålet hermed er at afbøde indvirkningen på prisen på gas ved at håndtere efterspørgsel og udbud, sikre forsyningssikkerheden i hele EU og øge solidariteten. Forordningen trådte i kraft 29. december 2022 og vil være i kraft i et år. Forordningen kan findes her.
    ​​​​​​​
  • Forordning om indførelse af en markedskorrektionsmekanisme til beskyttelse af unionsborgere og økonomien mod uforholdsmæssigt høje priser. Når betingelserne for markedskorrektionsmeknismen er opfyldt, indtræder der en regulering af prisen på visse gasderivater. Forordningen træder i kraft den 1. februar 2023, men selve markedskorrektionsmekanismen træder først i kraft den 15. februar 2023. Forordningen gælder ét år frem. Forordningen kan findes her.