Ny bekendtgørelse om håndhævelse af EU-sanktioner vedrørende offentlige kontrakter trådte i kraft 1. juli 2023

news
04 Jul 2023
Faglig nyhed

Bekendtgørelse om håndhævelse af EU-sanktioner vedrørende offentlige kontrakter trådte i kraft 1. juli 2023. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er udpeget som national myndighed til at sikre håndhævelse af artikel 5k i Rådets forordning 2022/576 af 8. april 2022, der indebærer et forbud for ordregivere mod at tildele eller forsætte gennemførelsen af offentlige kontrakter med leverandører med russisk involvering

1. juli 2023 trådte bekendtgørelse nr. 823 af 16. juni 2023 om håndhævelse af EU-sanktioner vedrørende offentlige kontrakter i kraft.

Bekendtgørelsen fastlægger ansvaret for den administrative håndhævelse af artikel 5k i Rådets forordning (EU) 2022/576 af 8. april 2022 om ændring af Rådets forordning (EU) nr. 833/2014 om restriktive foranstaltninger på baggrund af Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine.

Forordningens artikel 5k indebærer et forbud for ordregivere mod at tildele eller forsætte gennemførelsen af offentlige kontrakter med leverandører med russisk involvering, medmindre kontrakten er omfattet af en undtagelse i bestemmelsens stk. 2, litra a-f. Tildeling og videreførelse af kontrakten forudsætter i så fald tilladelse fra den kompetente myndighed i de enkelte medlemsstater.

Af bekendtgørelsen fremgår det at, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er udpeget som national kompetent myndighed til at håndhæve forordningens artikel 5k. Det indebærer, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har kompetence til at træffe afgørelser om meddelelse af tilladelser til tildeling og forsat gennemførelse af offentlige kontrakter i overensstemmelse med forordningens artikel 5k, stk. 2.

Bekendtgørelser fastsætter ligeledes, at ordregivere forud for indgåelse af eller videreførelse af en offentlig kontrakt omfattet af forordningens artikel 5k er forpligtet til at indhente en skriftlig tilladelse hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Ordregiver skal i forbindelse hermed fremsende en fyldestgørende skriftlig begrundelse for, at kontrakten er omfattet af en af betingelserne i artikel 5k, stk. 2, litra a-f.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan behandle en sag af egen drift eller på baggrund af underretning. Ved modtagelsen af en underretning om overtrædelse af forordningens artikel 5k afgør Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen herefter, om de finder tilstrækkelig anledning til at undersøge forholdet med henblik på en vurdering af, hvorvidt der skal indgives en politianmeldelse eller rejses en sag ved Klagenævnet for Udbud.

Læs bekendtgørelsen her.