Nye domme om flykompensation

news
16 Aug 2024
Faglig nyhed

Retspraksis indenfor flyforsinkelse udvikler sig jævnligt, og aktiviteten indenfor retssager på området fortsætter. Det er derfor vigtigt at holde sige opdateret. Nedenfor giver vi et resume af de vigtigste pointer fra to domme, som belyser nogle af de problematikker, der kan opstå i forbindelse med flyforsinkelse.

 

U.2024.4283

Den første dom omhandler, hvad der udgør en usædvanlig omstændighed efter forordningen om passagerrettigheder artikel 5, stk. 3.

I den pågældende sag blev et fly fra Bologna til Billund forsinket med 3 timer og 24 minutter, hvorefter en række passagerer fremsatte krav om kompensation.

Forsinkelsen skyldtes, at flyet var blevet tildelt en slotbegrænsning fra lufttrafikstyringen. Det fremgår af præambelbetragtning nr. 15, at det betragtes som en usædvanlig omstændighed, hvis konsekvenserne af en beslutning, der træffes som led i lufttrafikstyringen for så vidt angår et bestemt fly en bestemt dag, medfører en lang forsinkelse, selv om det pågældende luftfartsselskab har truffet alle forholdsregler, der med rimelighed kunne træffes.

Landsretten lagde vægt på, at der ikke var andre flyafgange fra Bologna til Billund denne dag, og at flyselskabet ikke kunne indsætte et andet fly, da også dette fly ville være underlagt slotbegrænsningen. Landsretten frifandt herefter flyselskabet for at betale kompensation, jf. forordningens artikel 5, stk. 3, da forsinkelse ikke kunne være undgået, selv om alle forholdsregler, der med rimelighed kunne træffes af flyselskabet, faktisk var blevet truffet.

Østre Landsrets dom af 28. juni 2024

Den anden dom omhandler, hvornår der er tale om to særskilte flyrejser fremfor én samlet rejse.

I den pågældende sag havde A og B bestilt to flyrejser: Fra København til Porto den 27. september 2019 og fra Porto til København den 30. september 2019. Rejserne var betalt med forskellige kort, og havde forskellige reservationsnumre.

Ryanair aflyste flyrejsen den 27. september, og 1 år senere blev de dømt til at tilbagebetale billetterne til A og B. Sagen kom herefter for landsretten, hvor der skulle tages stilling til, om Ryanair også skulle tilbagebetale A og B for flyrejsen den 30. september fra Porto til København, som A og B ikke var mødt op til.

Landsretten frifandt Ryanair med henvisning til, at der var tale om to særskilte flyrejser. Landsretten lagde ved deres afgørelse vægt på, at flyrejserne havde forskellige reservationsnumre, og at der var blevet betalt med to forskellige kort.

Dommen illustrerer vigtigheden af, at flybilletter tur/retur bliver booket som én samlet rejse.