Falck har misbrugt sin dominerende stilling

news
05 Feb 2019
Category
Nyhedsbrev

Konkurrencerådet har den 30. januar 2019 afgjort, at Falck Danmark A/S misbrugte sin dominerende stilling til at ekskludere BIOS Ambulance Service Danmark A/S fra det danske marked for ambulancetjenester.

Region Syddanmarks udbud af ambulancetjenester

Region Syddanmark udbød den 31. marts 2014 leveringen af ambulancekørsel, præhospitale støtteenheder og liggende sygetransport i Region Syddanmark. Udbuddet blev opdelt i fire delaftaler.

BIOS Ambulance Service Danmark A/S ("BIOS"), Falck Danmark A/S ("Falck") og et konsortium bestående af Responce A/S og Life Care One A/S bød på delaftalerne. BIOS vandt tre aftaler, mens konsortiet vandt den sidste. 

BIOS mente, at Falck forhindrede dem i at overtage ambulancetjenesten i Region Syddanmark, og de klagede den 27. maj 2015 til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. I mellemtiden blev BIOS den 27. juli 2016 taget under konkursbehandling.

Konkurrencerådets afgørelse

Konkurrencerådet afgjorde den 30. januar 2019, at Falck misbrugte sin dominerende stilling til at ekskludere BIOS fra det danske marked for ambulancetjenester. 

Konkurrencerådet fandt, at Falck besad en dominerende stilling på markedet for ambulancetjenester i Danmark. Konkurrencerådet begrundede dominansen med, at Falck havde 70-80 pct. af markedet, hvoraf de resterende aktører var lokalt forankret, og derfor ikke ville eller kunne byde på opgaver uden for deres lokalområde. Der var derudover lille chance for, at nye aktører ville træde ind på det danske marked. 

Rådet fandt herefter, at Falck havde misbrugt sin dominerende stilling, da Falck havde lavet en overordnet strategi om at ekskludere BIOS fra markedet. En væsentlig del af strategien gik ud på at forhindre BIOS i at rekruttere ambulancereddere ved at skabe tvivl om BIOS som leverandør og arbejdsgiver. Falcks ekskluderende adfærd omfattede etablering og brug af en gruppe på et socialt medie, formidling af negative historier om BIOS, mobilisering af ambassadører for Falck, brug af interne nyhedsbreve, bruge tillidsmænd samt målrettet at påvirke ambulanceredderne i Region Syddanmark.

Det følger af sagen, at Falck udtænkte og implementerede en kommunikationsstrategi for at påvirke BIOS’ tilstedeværelse i det danske marked. Falck forsøgte i henhold til afgørelsen også at påvirke markedets opfattelse – herunder potentielle medarbejderes opfattelse – af BIOS, hvilket samlet set i sidste end reelt fik en ekskluderende effekt, da BIOS måtte gå konkurs. Det overordnede misbrug var således et ekskluderende misbrug. Det konkrete misbrug kan muligvis bedst beskrives som en art strukturelt misbrug, hvor den dominerende aktør går efter at påvirke en bestemt aktør. I den forstand er Falck afgørelsen en ny type misbrug i dansk praksis. 

Konkurrencerådet har besluttet at anmelde Falck til Statsadvokaten for særlig Økonomisk og International Kriminalitet. Falck oplyste efter afgørelsens offentliggørelse, at sagen ville blive anket, men Falck har nu trukket i land og meddelt, at afgørelsen ikke ankes. Forude venter derfor nu en strafferetlig vurdering af sagen samt formentlig nogle erstatningssager.