Hos DLA Piper har vi mange års erfaring med hjælpe danske og internationale virksomheder med at blive børsnoteret i Danmark

Ved børsnotering, også kaldt børsintroduktion, eller en IPO internationalt, forstås, at et aktieselskabs, en investeringsforenings eller et kommanditselskabs kapitalandele, såsom aktier, bliver noteret og sat til salg på en offentligt tilgængelig børs. Hos DLA Piper har vi mange års erfaring med hjælpe danske og internationale virksomheder med at blive børsnoteret i Danmark. På denne side kan du læse alt du bør vide om børsnoteringer.

Hvad er en børsnotering?

En børsnotering af et selskab betyder, at enhver i princippet kan erhverve kapitalandele i selskabet, da aktierne herefter frit kan handles på børsen. Ved den indledende notering bliver aktiekursen og dermed værdien af den pågældende aktie fastsat, men aktiekursen kan herefter stige og falde i takt med markedet og udbuddet/efterspørgslen på aktien.

Når en virksomhed går på børsen, kan der ske en notering af enten af allerede udstedte og dermed ejede aktier og eller der kan blive udstedt nye aktier. Hvis der allerede er udstedt aktier i selskabet, vil disse typisk være ejet af virksomhedens ejere, medarbejdere eller tredjeparts investorer.

Fordele ved at blive børsnoteret

Den primære fordel ved at lade et selskab notere på børsen er, at børsintroduktionen kan bruges til at øge selskabets kapital.

I tilfælde hvor en virksomhed ønsker at iværksætte strategiske, kapitalkrævende skridt for at optimere og forbedre selskabets position, kan en børsintroduktion således være en måde at skaffe den fornødne kapital. Børsnotering kan derfor være et alternativ til en ellers omfattende lånstiftelse.

Herudover kan en børsnotering være med til at forbedre og udbrede et selskabs omdømme og derved indirekte også øge selskabets markedsværdi, idet der med børsnoteringen følger en vis ”blåstempling” af virksomheden.

Børsnoteringen gør det desuden nemt for kapitalejere at ind- og udtræde af ejerkredsen, idet aktierne i det pågældende selskab bliver markant mere salgbare. Dette kan også gøre det lettere for virksomheden at tiltrække medarbejdere, da man kan tilbyde aktier til sine ansatte til fordelagtige kurser eller under fordelagtige vilkår.

Virksomheder kan både udbyde A- og B-aktier

Når en virksomhed skal udstede nye aktier, kan de både vælge at udstede A- og B-aktier.

Det er en selvfølge, at man ved udstedelse af nye aktier udvander de eksisterende kapitalejeres indflydelse i selskabet. Denne konsekvens kan imidlertid uden videre afhjælpes, dersom der udelukkende kan udbydes minoritetsaktieposter, eller ved at selskabet opretter aktieklasser, idet de oprindelige ejere herved kan beholde ejerskabet over de stemmestærke A-aktier, mens de stemmesvage B-aktier sælges på børsen for at skaffe kapital.

Krav til børsnotering

At blive børsnoteret er dog ikke noget man ’bare lige’ kan blive. Der er i dag rundt regnet 150-160 danske virksomheder i de danske aktieindekserer. En børsnotering er derfor en længere og meget ressourcetung proces, særligt i Danmark.

Det kan tage mange måneder at tilpasse og finpudse et selskab, så det kan betegnes som ”børsmodent”.

Det pågældende selskab skal opfylde en række krav til drift, organisation, herunder ledelse, og indtjeningsprovenu, ligesom selskabet som det klare udgangspunkt skal være rentabelt.

Der skal i bred forstand både formelt og reelt være styr på alle virksomhedens forhold, hvilket ofte er forbundet med en ikke ubetydelig arbejdsbyrde.

Der er således en stor mængde af formelle regler, der skal sikre, at handlen sker på en redelig, velordnet og effektiv måde.

Kravene til notering på en børs er tungt reguleret, om end det kan sammenfattes til følgende krav:

  • Selskabet er et gyldigt stiftet aktieselskab (A/S)
  • Selskabet skal ansøge om notering hos Finanstilsynet
  • Den forventede kursværdi af aktierne skal udgøre mindst 1 mio. euro eller 75 mio. kroner.
  • Aktierne skal være frit omsættelige
  • Selskabet skal have aflagt mindst tre ordinære regnskaber
  • Aktierne skal sikres en tilstrækkelig likviditet og spredning
  • Alle aktier inden for en aktieklasse skal noteres på samme marked
  • Selskabets ledelse har den fornødne kompetence og selskabet har kapacitet til at iagttage oplysningsforpligtelser
  • Noteringen skal være i investorernes og markedets interesse.

Udarbejdelse af et investeringsprospekt

Ydermere er der i prospektforordningen krav om, at der forinden de fleste børsnoteringer udarbejdes et investeringsprospekt for virksomheden, som skal godkendes af Finanstilsynet og af den pågældende børs, hvorpå man ønsker selskabet noteret.

Investeringsprospektet skal give en eventuel investor de fornødne oplysninger, for at investorerne og deres rådgivere kan danne sig et velbegrundet skøn over selskabets aktiver og passiver, finansielle stilling, fortjeneste og tab, forventede udvikling og fremtidsudsigter.

Et prospekt skal således give et fuldstændigt billede af selskabet og alle dets forhold, og oplysningerne skal være korrekte, tilstrækkelige og relevante. De formelle krav til prospektet og dets indhold er omfattende reguleret i prospektforordningen og i de udstedte regler for den pågældende børs.

Der er desuden markante udgifter forbundet ved at være noteret på børsen. Notering er således forbundet med en omfattende pligt til at publicere oplysninger vedrørende selskabet, således at investorer på alle tidspunkter handler på et oplyst grundlag. Forpligtelsen lægger også et betydeligt pres på selskabets organisation.

Selskaber kan ikke selv afnotere sig efter de er blevet børsnoteret

Når først et selskab er noteret, kan det ikke selv kontrollere, om det igen skal afnoteres, og et selskabs ejer bør således være opmærksom herpå, når beslutningen træffes. Det er i stedet op til den enkelte børs, om der skal gennemføres en sletning af værdipapir fra handlen på børsen.

Din virksomhed kan blive børsnoteret flere forskellige steder i verden

Der findes adskillige fondsbørser, hvorpå et selskabs aktier kan noteres – de mest populære er bl.a.: London Stock Exchange, NASDAQ og New York Stock Exchange.

I Danmark findes NASDAQ Copenhagen A/S, som anvendes hyppigt ved danske børsintroduktioner. Der kan dog være stor forskel på, hvor danske virksomheder vælger at blive børsnoteret. I Danmark er børsnoteringer relativt sjældne, sammenlignet med eksempelvis i Sverige, hvor reglerne gør det lettere for mange virksomheder at blive børsnoteret. En børsnotering er dog – uanset på hvilken fondsbørs du vælger – et ekstremt reguleret område, som foruden at være reguleret af den givne fondsbørs egne regler, også reguleres af national og på baggrund af EU-ret.

Få hjælp til at blive børsnoteret med DLA Piper

Hos DLA Piper har vi mange års erfaring med at hjælpe virksomheder med at blive børsnoteret i både ind- og udland. Vi har omfattende erfaring med alle opgaver relateret til børsintroduktioner og børsret. Vi kan blandt andet hjælpe med:

Med os som dine juridiske rådgivere sørger vi for, at du bliver dækket helt ind og at alle dine krav bliver mødt. Kontakt os i dag og lad os hjælpe dig og din virksomhed med at komme på børsen. Du er også meget velkommen til at downloade vores bog, om børsnoteringer i Danmark.

For en mere detaljeret gennemgang af den omfattende regulering, se vores publikation Børsnotering i Danmark.

Hvis du fortsat har spørgsmål relateret til M&A, kan du finde svar på denne side

Contact our offices and hear more