Forslag om lovændring på udbudsområdet sendt til høring

news
11 Feb 2022

Alt godt kommer til den, der venter?
Det blev i forbindelse med udbudslovens behandling i Folketinget i 2015 besluttet, at loven skulle evalueres, når reglerne havde haft effekt i en vis periode.

Evalueringen, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gennemførte i 2019 og 2020, pegede blandt andet på forbedringsmuligheder i form af bl.a. øget fleksibilitet og lavere transaktionsomkostninger ved gennemførelse af udbud.  

Forslag til ændring af udbudsloven, tilbudsloven og klagenævnsloven er nu efter et langt tilløb sendt i høring af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Høringsfristen er den 4. marts 2022, og lovforslaget forventes at træde i kraft den 1. juli 2022.

Hvad har vi bl.a. i vente:

  • Krav om, at den vindende tilbudsgiver ved udførelsen af kontrakten skal anvende personer under oplæring. Forslaget er på dette punkt særegent, da der lægges op til et materielt krav i en lov, der ellers er en ren proceslov.
     
  • Stramning af reglerne om udelukkelse med en udvidelse af de obligatoriske udelukkelsesgrunde, således at ordregiver skal udelukke ansøgere eller tilbudsgivere, der er etableret i et land, der er optaget på den gældende EU-liste over ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner og ikke har tiltrådt WTO’s Government Procurement Agreement eller øvrige handelsaftaler, der forpligter Danmark til at åbne markedet for offentlige kontrakter for tilbudsgivere etableret i det pågældende land.
     
  • Forlængelse af udelukkelsesperioden fra 4 år til 5 år, hvis en ansøger eller tilbudsgiver er omfattet af § 135, stk. 1, og forlængelse af udelukkelsesperioden fra 2 år til 3 år, hvis en ansøger eller tilbudsgiver er omfattet af § 136, nr. 3, og/eller § 137, stk. 1, nr. 1-6.
     
  • Indførelse af en central enhed til vurdering af dokumentation for pålidelighed (self cleaning). Ved vurdering af en økonomisk aktørs dokumentation for pålidelighed, jf. udbudslovens § 138, pålægges ordregivere at indhente en vejledende udtalelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Ordregivere er dog ikke forpligtet til at følge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens udtalelse, som kun vil være vejledende.
     
  • Begrænsning af muligheden for aktindsigt, således at der som udgangspunkt kun er adgang til aktindsigt i det vindende tilbud.
     
  • Tydeliggørelse af, at muligheden for tilpasning af tilbuddene til kontraktens særlige omstændigheder kan være et element i vurderingen af, om kontrakten ikke kan tildeles uden forudgående forhandling. Det anføres, at eksempelvis komplekse kontraktvilkår om ansvar og risici kan indgå i vurderingen.
     
  • Afskaffelsen af tilbudsgivernes ret til at være til stede ved åbningen af tilbuddene (nuværende tilbudslovens § 7), som den elektroniske åbning af tilbud efter udbudsloven har gjort uhensigtsmæssig.
     
  • Ny bestemmelse i klagenævnsloven, hvorefter Klagenævnet for Udbud kan pålægge ordregivere en økonomisk sanktion på 1 pct. af værdien af den udbudte kontrakt eller rammeaftale (dog maksimalt 100.000 kr.) for overtrædelse af udbudslovens § 49, stk. 2, ved i udbudsmaterialet ikke at have angivet baggrunden for, at ordregiver ikke har opdelt kontrakten eller rammeaftalen i delkontrakter (opdel eller forklar princippet).

Høringsmaterialet fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen findes her.