Nye krav til beregning af bygningers klimapåvirkning og grænseværdier i bygningsreglementet

news
26 Apr 2022
Faglig nyhed

Bolig- og Planstyrelsen har netop sendt et udkast til ændring af bygningsreglementet (BR18) i høring, der skal implementere den nye nationale strategi for bæredygtigt byggeri.

Overordnet er der lagt op til at der indføres to nye krav, der skal understøtte byggebranchens ønske om at arbejde mere klimavenligt, samt bidrage til reduktion af den samlede udledning fra byggeriet, og dermed reducere Danmarks udledning af CO2.

Det første krav (i) er et krav om beregning af klimapåvirkningen i form af en livscyklusberegning (LCA) ved nybyggeri, og det andet krav (ii) er en grænseværdi for klimapåvirkning af nybyggeri over 1000 m2.

Kravene indføjes i bygningsreglementet (BR18) i to nye paragraffer:
(i) § 297 om beregning af klimapåvirkning (LCA-beregning)

Der er tale om en såkaldt livscyklusberegning (LCA-beregning) for nybyggeri, og beregningen har til formål at synliggøre bygningens klimapåvirkning, herunder i forhold til projekteringen, udformningen og driften af bygningen.

Beregningen skal følge den internationalt anerkendte standard EN15978 og skal opgøres i kilogram CO2-ækvivalenter pr. kvadratmeter pr. år. over en beregningsperiode på 50 år. Etagearealet udgør udgangspunktet for beregningen, dog med procentmæssigt fradrag for visse arealer.

Der bliver stillet et (gratis) generisk datagrundlag til rådighed for at sikre ensartethed og kvalitet i beregningerne, men det er også muligt at anvende specifikke miljøvaredeklarationer (EDP’er) på de materialer, der indføres i byggeriet.

I bygningsreglementets bilag 2 introduceres tre tabeller til brug for beregningen:

  • Beskrivelser af de bygningsdele, der indgår i beregningen (tabel 6)
  • Generiske data for materialers klimapåvirkning (tabel 7)
  • Emissionsfaktorer for driftsenergi (tabel 8)

Selve beregningen kan udarbejdes ved brug af en ny og gratis version af beregningsværtøjet LCAbyg, som følger beregningsforudsætningerne i bestemmelsen. Værktøjet er tilgængeligt på lcabyg.dk.

Det er også muligt at anvende andre beregningsværktøjer, så længe forudsætningerne i bekendtgørelsen følges.

Beregningen og forudsætningerne herfor skal kunne dokumenteres på byggesagen ved færdigmelding af byggeriet.

(ii) § 298 Grænseværdi for klimapåvirkning af nybyggeri (krav om overholdelse af CO2-krav)

For nybyggeri introduceres endvidere en CO2-grænseværdi for klimapåvirkningen af nybyggeri over 1.000 m2. CO2-grænseværdierne er en grænse for, hvor mange CO2-ækvivalenter, en bygning må udlede (en omregning til CO2 af forskellige drivhusgassers bidrag til drivhusgaseffekten).

Fra 2023 svarer grænseværdien til 12 kg. CO2-ækvivalenter pr. kvadratmeter pr. år.

Beregningen skal foreligge ved færdigmelding af byggeriet, og skal påvise et niveau under grænseværdien. Det er således først på færdigmeldingstidspunktet, at byggeriets lovlighed afgøres.

Det er bygningsejerens ansvar at sikre kravets overholdelse. Overtrædelse kan straffes med bøde, og der kan stilles krav om fysisk lovliggørelse, herunder ved efterinstallation af vedvarende energi eller andre tiltag til at reducere driftsenergiforbruget.

Forslaget indeholder undtagelser for bygninger, hvor en øget klimapåvirkning skyldes særlige forhold.

Sideløbende introduceres en ”frivillig CO2-klasse” med en grænseværdi i lavemissionsklassen på kun 8 kg. CO2-ækvivalenter pr. kvadratmeter pr. år.

 

De nye krav skal ifølge planen træde i kraft den 1. januar 2023.

I efteråret 2022 vil kravene blive fulgt op med en vejledning, som også vil blive sendt ud i branchen til kommentering.

De nye krav vil alene berøre bygninger, som der søges byggetilladelse til efter bekendtgørelsens ikrafttrædelse.