Er bæredygtigheden kommet til skibsophugningsbranchen?

news
04 Oct 2023
Faglig nyhed

Bæredygtig skibsophugning får større betydning, og Danmark er et af de lande, som er frontløber på området. Selvom ophugningsværfter i fjernøsten fortsat bliver valgt grundet højere stålpriser, så får andre faktorer tiltagende betydning på sigt.

Der er stigende fokus på klimavenlige løsninger inden for alle brancher. Det gælder også den maritime branche - herunder især skibsophugning.

Her er Danmark blandt et af de lande, som er front runner, når det kommer til bæredygtig håndtering og genanvendelse af skibe på en miljø- og sikkerhedsmæssig forsvarlig måde. Danmarks kapacitet til at håndtere ophugning af større skibe er gennem de sidste år udvidet med forskellige store ophugningsværfter. Dog forventes det, at der på kort sigt vil være flere skibsophugninger globalt set, som ikke opfylder miljøkravene.

Det øgede fokus på bæredygtighed betyder, at kravene til bæredygtighed og grøn skibsophugning vokser. Det ses f.eks. ved, at EU i dag stiller høje krav til bæredygtig skibsophugning, hvilket kommer til udtryk ved Skibsophugningsforordningen (forordning 1257/2013), som trådte i kraft den 31. december 2020. Forordningen gælder ved siden af de øvrige EU-regler samt internationale regler om transport af affald m.m.

Derudover vil den længe ventede Hong Kong-konvention fra 2009 træde i kraft d. 26. juni 2025, hvor den bl.a. vil gælde for Danmark og EU-landene. Konventionen forpligter medlemslandene til at sikre, at skibsophugning sker på værfter, der overholder konventionens krav. F.eks. vil godkendte skibsophugningsfaciliteter være forpligtede til at udarbejde en skibsophugningsplan specifikt for hvert enkelte skib. Der stilles også krav til skibes certifikation og til konstruktion af nye skibe.

Ved skibsophugning er det desuden vigtigt at overholde nationale regler, hvor der ofte vil kræves særlige godkendelser for ophugning af skibe med særlig farligt materiale ombord. Desuden bør der altid foretages en fornuftig risikoundersøgelse og -afdækning mht. miljøforhold – og sidst men ikke mindst skal kontraktsforholdene mellem rederiet og ophugningsværftet også være på plads.

Hvis du har spørgsmål til reglerne om skibsophugning, er du velkommen til at rette henvendelse til en af vores specialister i Shipping-teamet bestående af Christian Benedictsen-Nislev eller Henrik Frandsen.