Ofte stillede spørgsmål om konkurssager
På denne side finder du svar på nogle af de oftest stilede spørgsmål relateret til konkurssager. Herfra kan du nemt finde vores hovedsider om hvert enkelt emne. Har du spørgsmål, du ikke kan finde svar på, er du velkommen til at kontakte os.
Hvis du er interesseret i andre emner, så overvej at tage et kig på vores side om:
En rekonstruktion kan omfatte forskellige elementer såsom en tvangsakkord eller en virksomhedsoverdragelse.
En tvangsakkord kan indebære en procentvis reduktion af gælden, en udsættelse af betaling (moratorium) eller en blanding af begge dele. Det er vigtigt at bemærke, at disse løsninger er designet til at give virksomheden en chance for at genopbygge og fortsætte sin drift, mens den står over for økonomiske udfordringer.
Ved en virksomhedsoverdragelse overføres hele eller dele af virksomhedens aktiviteter til en ny ejer for at sikre dens fortsatte drift. En rekonstruktion kan afslutningsvist indeholde andre tiltag, som medfører at skyldneren ophører med at være insolvent.
En rekonstruktion skal indeholde en rekonstruktionsplan. Senest en uge før 4-ugersmødet med fordringershaverne skal rekonstruktøren sende sit forslag til rekonstruktionsplan til samtlige kendte fordringshavere og skifteretten.
Forslaget til rekonstruktionsplanen skal indeholde en detaljeret og begrundet redegørelse for hvordan virksomheden agter at genopbygge sin økonomiske stabilitet og hvilke væsentlige forhold der kan være til hinder for rekonstruktionen.
Den skal indeholde en gennemgang af virksomhedens aktuelle økonomiske situation, herunder balance og eventuelle mangler ved virksomhedens seneste årsrapport.
Et fyldestgørelsesforbud er et juridisk redskab, der forhindrer en kreditor i fx at foretage udlæg i skyldners aktiver.
Når rekonstruktionen gennemføres med fyldestgørelsesforbud, betyder det, at kreditorerne ikke længere kan individualforfølge krav mod skyldneren, og at der ikke kan indgives fogedsager mod skyldneren.
En tvangsakkord kan gennemføres, hvis rekonstruktøren fremsætter et rekonstruktionsforslag, som indeholder en tvangsakkord. Det er retten, der træffer afgørelse om, hvorvidt en debitor kan få gennemført en tvangsakkord.
Et rekonstruktionsforslag kan vedtages og dermed gennemføres, hvis et flertal af de fordringshavere, der er repræsenteret på mødet, stemmer for. Ved mødet stemmer fordringshaverne efter deres fordringers beløb. De største fordringshavere har derfor flest stemmer.
Enhver fordringshaver, fysisk eller juridisk person, har ret til at indgive en begæring om rekonstruktion. Dette kaldes en kreditorbegæring. Dette inkluderer individer, foreninger, virksomheder og selskaber. Skyldner kan også selv indgive en begæring om rekonstruktion mod sig selv.
Dette kaldes en egenbegæring. Derudover er der krav om retlig interesse.
En individualforfølgning betegner en enkelt kreditors retsforfølgning mod en skyldner.
Når en skyldner ikke har afviklet en gæld inden for en aftalt tidsramme, og gælden ikke er sikret, kan kreditor vælge at forfølge skyldneren retsligt. Dette kan ske gennem fogedretten.
Det er en metode, der anvendes for at sikre betaling af udestående gæld. Kreditor kan herigennem opnå udlæg eller arrest i skyldners aktiver.
Et planmøde er en proces, hvor målet er at udarbejde et forslag til en rekonstruktionsplan.
Når rekonstruktionsprocessen er indledt, fastsætter skifteretten samtidig tidspunktet for et planmøde.
At være konkurs betyder, at en person eller virksomhed officielt er erklæret insolvent, hvilket indebærer, at de ikke længere er i stand til at betale deres regninger, efterhånden som den forfalder.
Dette sker typisk, når en virksomheds eller persons gæld overstiger deres aktiver, og de ikke kan opfylde deres økonomiske forpligtelser. Konkursprocessen reguleres af lovgivningen og kan resultere i likvidation af aktiver for at betale gæld eller reorganisering af gæld.
Gæld som en skyldner har pådraget sig op til konkurs, hæfter skyldner for. Såfremt konkursbehandlingen ikke resulterer i en fyldestgørelse af samtlige fordringshavere, hæfter en personlig skyldner fortsat for gælden efter konkursbehandlingens afslutning. Selve konkursbehandlingen, herunder kurators salær, hæfter konkursboet for.
Konkursprocessens varighed kan variere betydeligt afhængigt af mange faktorer, herunder virksomhedens størrelse, kompleksiteten af dens finansielle situation og eventuelle juridiske komplikationer.
Generelt kan en simpel konkurs tage omkring 6 til 12 måneder at behandle. Men for større eller mere komplekse virksomheder, kan processen tage flere år. Du kan læse mere om konkursbehandling på denne side.
Det er som udgangspunkt muligt at oprette en ny virksomhed efter en konkurs. Dog kan tidligere deltagere i ledelsen af en konkursramt virksomhed erklæres for uegnet til at deltage i ledelsen i en erhvervsvirksomhed. I nogle tilfælde kan man også idømmes en konkurskarantæne.
Hvis en kunde går konkurs, er det vigtigt at handle hurtigt.
Anmeld dit krav i konkursboet så snart som muligt. Ved at anmelde dit krav, får du adgang til at følge bobehandlingen ved at modtage kreditorinformationer, som kurator udsender løbende undervejs i konkursbehandlingen.
"I likvidation" refererer til processen, hvor et selskab afvikles. I denne proces sælges alle selskabets aktiver, og indtægterne anvendes til at betale eventuelle kreditorer. Efter at gælden er betalt, fordeles eventuelle resterende penge mellem aktionærerne. Såfremt et selskab ikke rettidigt får indleveret årsrapport, kan Erhvervsstyrelsen anmode skifteretten om at tvangsopløse et selskab. Du kan læse mere om likvidation på denne side.
En likvidator er en person, der har ansvaret for at afvikle en virksomhed, når den beslutter at lukke frivilligt.
Ved frivillige likvidationer kan generealforsamlingen vælge en eller flere likvidatorer. Ved tvangsopløsning begæret af Erhvervsstyrelsen, udpeges livkidator af skifteretten. Likvidators opgaver kan bl.a. omfatte at sælge virksomhedens aktiver, afvikling af eventuelle gældsforpligtelser, udarbejdelse af et likvidationsregnskab samt fordeling af eventuelle overskud, der måtte være tilbage efter afviklingen.
Likvidationens tidsramme kan variere betydeligt afhængigt af forskellige faktorer. Ved erklæring om likvidation opfordres selskabets kreditorer til at anmelde deres krav til likvidatorer senest 3 måneder fra datoen for offentliggørelsen.
Likvidator kan tidligst optage boet til afslutning, når 3-måneders fristen er udløbet.
En likvidator tegner et selskab under likvidation. En kurator tegner selskabet under konkurs.
Når et selskab sendes til tvangsopløsning fra Erhvervsstyrelsen, har det tre måneder til at søge genoptagelse.
Det er en fastsat tidsramme, som ikke kan udvides. Selvom det kan synes som en tilstrækkelig periode, er det vigtigt at handle hurtigt, da processen kan være tidskrævende.
Det er derfor afgørende at prioritere denne sag højt for at sikre selskabets fortsatte eksistens.
Et selskab kan blive tvangsopløst på grund af forskellige årsager.
Fx manglende indsendelse af årsrapporter, manglende lovpligtige registreringer, selskabsdokumenter eller selskabet ikke kan træffes af Erhvervsstyrelsen på selskabets adresse.
En kurator er typisk en advokat. Kurator har til opgave at repræsentere og forvalte kreditorernes interesser, når en person eller virksomhed erklæres insolvent og undergives konkursbehandling.
Kuratorens primære rolle er at sikre, at konkursboet håndteres korrekt, og at alle kreditorer modtager deres retmæssige andel af de resterende aktiver.
Dette involverer en grundig gennemgang af skyldners økonomi og fordeling af midler i henhold til lovgivningen.
Kuratoren spiller derfor en central rolle i at sikre en retfærdig og gennemsigtig proces i tilfælde af konkurs.
En kurator har det ansvar at repræsentere kreditorernes interesser og sikre, at de bliver tilgodeset i henhold til konkurslovgivningen.
Dette indebærer indledningsvis, at kuratoren skal identificere og beskytte alle aktiver tilknyttet konkursboet for at forhindre, at disse bliver solgt på en måde, der kan skade kreditorfællesskabet.
Kurator har forskellige juridiske værktøjer i denne forbindelse. Kurator har fx mulighed for at omstøde tidligere handler indgået af det nu konkursramte selskab. I praksis betyder dette, at handlen tilbageføres.
Kurator må i forbindelse hermed ligeledes få adgang til det konkursramte selskabs bogføringsmateriale og kontoudskrifter fra selskabets bankkonto, til kurators gennemgang og fremtidige sikring.
Kurator har til opgave at repræsentere både konkursboet og dets kreditorer.
Deres primære ansvarsområder omfatter salg af konkursboets aktiver, indsamling af eventuelle tilgodehavender, samt vurdering og bekræftelse af indgivne krav.
Derudover har kurator også til opgave at udbetale en potentiel dividende til kreditorerne i konkursboet. Alle disse handlinger udføres med det formål at sikre, at alle relevante parter behandles retfærdigt, og at alle aktiver og ressourcer bliver administreret på den mest effektive måde.
Kurator har ligeledes til opgave at sikre, at der er foretaget lovlig forretningsførelse i overensstemmelse med regler herom.
Det er en kurators opgave at lokalisere og afhænde det nu konkursramte selskabs aktiver.
Et konkursbo er typisk afsluttet, når boets aktiver er blevet realiseret og der er sket udlodning af dividende til kreditorerne fordelt i henhold til konkurslovens bestemmelser herom.
Processen kan variere i tid afhængig af boets kompleksitet og de involverede parter. Det kan tage alt fra nogle få måneder til flere år. Det er kurator, der har ansvaret for at håndtere og afslutte konkursboet.
Derudover skal det bemærkes, at afslutningen af et konkursbo skal godkendes af skifteretten, som derefter vil udstede en afsluttende kendelse.
Når skifteretten modtager en konkursbegæring, noteres datoen.
Kort efter afsættes tidspunkt for skifteretsmøde, hvor begæringen behandles.
Såfremt begæringen indgives af en kreditor, bør skifteretsmødet så vidt muligt afholdes senest 3 dage efter skifterettens modtagelse af konkursbegæringen.
Tiden fra begæring til skifteretsmøde afhænger af den konkrete skifterets kalender.
Efter en konkursbegæring indkaldes til skifteretsmøde.
Først vil retten vurdere, om skyldner er insolvent, og om den, der har begæret skyldner konkurs, har retlig interesse heri.
Hvis dette er tilfældet, vil retten erklære skyldner konkurs og udpege en kurator.
Erhvervsstyrelsen kan anmode skifteretten om at opløse et kapitalselskab, såfremt selskabet ikke overholder forskellige krav, herunder fx rettidig indgivelse af årsrapport.
Herefter vil skifteretten udpege en likvidator. Indtil der er udpeget en likvidator, må den hidtige ledelse alene foretage nødvendige dispositioner, som kan gennemføres uden skade for selskabet og dets kreditorer. Du kan læse mere om tvangsopløsninger på denne side.
Et selskab under tvangsopløsning har begrænsede handlingsevner. Inditl der er udpeget en likvidator, må den hidtige ledelse alene foretage nødvendige dispositioner, som kan gennemføres uden skade for selskabet og dets kreditorer.